HORIONSKE ĆUPICE
Uzorkovanje ćupica horiona podrazumeva ispitivanje tkiva posteljice. Beba i posteljica vode poreklo od iste ćelije i zato imaju identične hromozome.


KAKO SE IZVODI CVS ?
CVS se izvodi u lokalnoj anesteziji pri čemu se iglom ulazi u majčin abdomen i uzima uzorak ćupica horiona. Igla se pažljivo prati pomoću UZ sonde. Procedura traje oko 1 min. a  nakon toga se proverava normalan rad bebinog srca.


ŠTA SE MOŽE OČEKIVATI POSLE  CVS-a?
Prvih nekoliko dana posle intervencije mogući su neprijatni osećaji u predelu abdomena, laki bolovi ili manje krvarenje. Ovo su sasvim očekivane popjave, a trudnoća se, u većini slučajeva, nastavlja bez problema. Za ublazavanje bolova preporučuju se analgetici(paracetamol), a u slučaju jakih bolova praćenih krvarenjem ili pri pojavi visoke telesne temperature, treba obavezno potražiti medicinsku pomoć.


KAD SE MOGU OČEKIVATI REZULTATI  CVS-a?
Rezultati kompletnog, klasičnog kariotipa dostupni su za jedan do tri dana. U oko 1% slučajeva proceduru treba ponoviti  pošto rezultati ne dovode ni do kakvog zaključka.
Rizik od pobačaja tokom izvođenja intervencije je 1%, a ako do pobačaja dođe posle intervencije, to će se dogoditi u narednih nekoliko dana. Neka istraživanja su pokazala da u slučaju izvođenja CVS-a pre 10.NG postoji mala opasnost od pojave abnormalnosti na bebinim prstima ruku ili na stopalima, pa se ova intervencija ne izvodi pre 11.NG.

 

 

Trans Abdominalni CVS

 

 

 

Trans Vaginalni CVS